vineri, 17 iunie 2011

Cele mai amuzante reclame la bautura


Puteti spune orice dar romanii chiar sunt o mare sursa de amuzament. Unul dintre domeniile in care aceasta calitate a noastra este pusa foarte bine in valoare este industria de adveraising, in principal in reclamele la bauturi alcoolice. Trebuie sa mentionez ca, scriu despre acest subiect strict din postura de devorator de publicitate buna, nu am incercat nici unul dintre aceste produse pana acum. Pentru inceput va propun seria de reclame la Votka Romulus, care este ambalata cat se poate de caracteristic in sticle de pet de diferite gramaje. Asta imi aduce aminte de Votka Polar. Acest ambalaj ori o sa faca invidioase marile firme de votka ori o sa ii faca sa se tavaleasca pe jos de ras, insa trebuie sa recunosc ca mie mi-a fost de folos in studiul meu asupra naturii statice, ocazie cu care le multumesc producatorilor.

Prima reclama pe care vreau sa v-o arat are o sursa de inspiratie pur romaneasca, un biet om prins intr-o situatie in care nu stia cum sa se exprime mai "elocvent" si a ajuns celebru pe youtube combinat cu alt om care a ajuns celebru exact din acelas motiv.


A2-a reclama din serie vine sa intareasca imaginea publicului tinta al acestei bauturi. Si cred ca au facut foarte bine pentru ca astfel s-au plasat foarte clar pe piata. Este o votka pentru consumatori obisnuiti fara prea mari pretentii, nu pentru cei cu figuri care in acest caz o sa ramana fara bautura, intr-un mod ironic insa pur romanesc si acesta. Esenta umorului romaneac se vede exact in replica de final, noi luam totul mult mai simplu... pentru ca degeaba stii multe daca tot nu te alegi cu nimic.




O alta serie de reclame care a devenit celebra este cea pentru brandy-ul Cava d’oro. Si uite asa o bautura cu un nume pretentios a devenit un "rachiu" obisnuit. Insa unde s-a dus tot rafinamentul acestui produs? este o intrebare legitima. Ei bine in comportamentul si obiceuirile taranilor, Genial. Aceasta reclama sugereaza in final ca pana si taranii pot sa aibe stil, odata ce au baut o bautura cu stil. Numele acestei bauturi este de origine latina si se pronunta fonetic, deci nici la acest impediment taranii nu au cum sa aiba probleme. Daca suntem foarte atenti la detalii, precum de ce au ales sa invata limba franceza sau de ce in a 2a reclama avem un semn cu intrarea in Piezani, si ce semnificatie are, putem afla si una dintre sursele de inspiratie.

Conform acestui articol trei agricultori francezi s-au stabilit in Piezani, acest lucru devenind celebru printr-un reportaj de 10 minute al unei televiziuni fraceze pe care daca vreti il puteti vedea aici dupa ce se termina seria de reclame enervante... deci aceasta reclama are si un context, are si un alt sens pe langa cel comercial sau comic... taranii beau rachiu cu nume latin si invata franceza pentru concetatenii lor francezi.

In a 2a reclama se accentueaza ideea pe care am spus-o si mai sus. De data asta apar si niste francezi rataciti, carora le place mamaliga cu ceapa (la roumain realite de la pay), motiv pentru care cei doi tarani devin aroganti din cauza stilului lor superior de a bea rachiu peste gard, considerandu-i pe francezi doar niste tarani.


Nu cred ca exista oameni in Romania care sa nu fi vazut macar odata reclama cu Dorel. Aici este o mica greseala la care eu cred ca producatorii ei nu se asteptau, in conceptia publica a ramas "reclama cu Dorel", oamenii au inceput sa dea nume celor pe care ii consider mai prostovani astfel, putini zic "reclama la Unirea" cum ar fi normal. Insa producatorii au pastrat conceptul de Dorel care bea Unirea, printr-o deducere logica, daca esti Dorel bei Unirea ceea ce nu stiu cat de corect este pentru consumatori, dar ideea a prins si nimeni nu judeca asa serios reclama din moment ce le place coniacul.

Aceasta serie de reclame este una mai lunga care cuprinde mai mult de 2 episoade. Eu o sa vi le arat pe 2 dintre ele, una dintre ele cea mai celebra iar calalta cel mai putin cunoscuta. In aceste reclame am descoperit niste replici ce au ramas celebre pe langa numele de Dorel, cum ar fi: "Da-te bah ca iei vopseaua" , "ce bah nu iti mai ajunge strada"etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu